POSEBEN VŽIGALNIK

V Vojnozgodovinskem zborniku št. 36 je bil predstavljen vžigalnik, narejen iz tulca naboja za avstrijsko puško iz 1. svetovne vojne, Vojni muzej Logatec hrani še novejši, vendar redkejši vžigalnik, ki je tudi povezan z vojsko. Ta vžigalnik je bil narejen iz dveh jugoslovanskih tulcev za signalne rakete. Pridobljen je bil iz zbirke Darka Bistroviča iz Kočevja.

Telo vžigalnika je iz medenine in zelo podobno vžigalnikom, ki so jih delali med prvo svetovno vojno in po njej. Preprosto medeninasto cev so zaprli zgoraj in spodaj, pokrov so preprosto pricinali, nanj pa pritrdili nastavek s kolescem za kresanje in še en nastavek za predivo. Vse to so vložili v odrezan aluminijast tulec jugoslovanskega signalnega naboja. Na njegovem dnu je napis v cirilici: 26 mm, M58 P1, SČ 1971. Kot si je mogoče razložiti, napis pove, da je bil narejen za signalno pištolo kalibra 26 mm, modela 1956, izdelan je bil leta 1971. SČ je verjetno kratica za srbsko besedo sačma. Iz enakega tulca je bil izdelan tudi pokrov, le da je ta še krajši. Na njegovem dnu piše, spet v cirilici 26 mm. TK, VK, SČ 1961.

Netilki na obeh tulcih sta udarjeni. Neznani izdelovalec je za vžigalnik uporabil dva tulca, ki ju je JLA zavrgla na kateri od vaj. Še bolj verjetno je, da je bil vžigalnik izdelan v eni izmed mnogih armadnih delavnic, oba tulca pa vzeta iz škatle, v kateri so zbirali izstreljene tulce. Vsako vojaško streljanje, bojno ali samo z manevrsko municijo, se je končalo z večnim znamenitim ukazom: Prekini paljbu! Pokupi čaure!

(Vojnozgodovinski zbornik št. 37)

Leave a Reply

Your email address will not be published.